"באתיופיה לא היה דבר כזה הומואים" טענה נפוצה שאנחנו נתקלות בה בתוך הקהילות שלנו, לפי הטענה הזו הומוסקסואליות (ושאר הנטיות) הם המצאה מערבית, אך האם יש לטענה הזו בסיס היסטורי?
כיום, המערב מציג את עצמו כמגן זכויות הלהט"בק אבל עד לפני פחות מ150 שנה אותו מערב, באמצעות הכיבושים הקולוניאליים, היה אחראי לדיכוי מגדרי מאסיבי. בכל מקום שנכבש על ידיהם, מיהרו לחוקק חוקים נגד הומוסקסואליות. כל יציאה מהתבנית של זכר-נקבה כפי שהם האמינו, הייתה סיבה לענישה וכליאה.
בספרי התקופה, תרבויות המזרח ואפריקה הוצגו כסוטות ונחשלות בגלל שבתרבויות הללו הכירו בקיומם של יותר משני מגדרים. במקביל לחוקים ממשיים, היה כיבוש דתי נוצרי שהפיץ את האמונה במוסד הנישואין ההטרו-נורמטיבי (אישה וגבר בלבד) וצייר יחסים חד-מיניים כמעשי סדום. לפי זה המערב ייבא למדינות הנכבשות הומופוביה ממוסדת ולא הומוסקסואליות.
זהויות מגדריות מגוונות היו חלק טבעי מהאנושות מאז ומעולם. ישנן תרבויות עתיקות רבות שמכירות בקיומו של מגדר שלישי (לא גבר ולא אישה) ולפעמים גם בקיומו של מגדר רביעי וחמישי. השיח בתרבויות האלה התרכז באנרגיה נשית/גברית, שתיהן יחד או משהו אחר. ההגדרה של כל אינדיבידואל תלויה אך ורק בתחושה הפנימית שלו או שלה וזה שיעור חשוב.
אתיופיה, קבוצת המה'אלה ((MAALE)
אשטימה (Ashtime)
המונח מתייחס לתפקיד מגדרי שאותו מילאו מי שסומנו כזכרים בלידתם והזדהו כנשים. האשטימה היו עובדים בחצר המלך ומילאו את מטלות הארמון כמו בישול, טיפול, ניקיון וכו'. נשים נחשבו טמאות ולכן לא הורשו להיכנס לחצר המלך. בשנות ה-60 המנהג הזה פסק וכיום המונח מתאר זהות טרנסג'נדרית.
ניגריה, ניגר
יאן דאודו (Yan-daudu)
המונח קיים יותר מ1500 שנה בשפת ההאוסה. הוא מתייחס למי שסומנו בלידתם כזכרים ומרגישים כי האנרגיה הנשית שלהם דומיננטית יותר או כאלה שנמשכים לגברים. יאן דאודו יצרו לעצמם קהילות בהם חיו יחד עם "קרוואי", כינוי גנאי לנשים גרושות שסירבו להתחתן בשנית או לחזור למשפחתן הגרעינית ולכן נודו מהחברה. בקהילות האלה נוצרה דת בשם "בורי" שכללה פולחנים דתיים שתפעולם יכל להיעשות רק ע"י מי שהאנרגיה הנשית שלהן היא הכי דומיננטית.
דרום אסיה (הודו, פקיסטן, בנגלדש)
קינאר (Kinnar)
מונח המתייחס למגדר שלישי, שאינו גבר ואינו אישה. המונח מתייחס בדרך כלל למי שסומנו בלידה כזכרים ואימצו זהות מגדרית נשית. בעבר המונח התייחס לאינדיבידואל שסומן בלידה כאינטרסקס (בעלי איברי מין מעורבים, גוגל איט). קינאר בד"כ חיים בקהילות שיצרו לעצמם. התרבות ההינדית מכירה בקיומו של מגדר שלישי כבר אלפי שנים (לפני המאה ה8 לפנה"ס). עפ"י הפולחן של דת ההינדו בני ובנות המגדר השלישי נחשבים למבורכות ולכן ברכה מהם.ן מביאה סגולות רבות.
צפון אמריקה, קבוצת הד'ינה
דילבה, נאדליהי (nadleehi & dilbaa)
מונחים ילידיים המתייחסים למגדר שלישי ורביעי. נאדליהי זה אינדיבידואל שסומנה בלידה כזכר ובעלת אנרגיה נשית דומיננטית ואילו דילבה זה אינדיבידואל שסומן בלידה כנקבה ובעל אנרגיה גברית דומיננטית. המגדרים הללו לא בעלי גבולות קבועים אלא נזילים ותלויים בתחושה של האינדיבידואל.
הדוגמאות שהבאנו הן רק על קצה המזלג מתוך עשרות ואפילו מאות דוגמאות לקוויריות מסביב לעולם ומשחר ההיסטוריה האנושית.
איזה מחשבות/רגשות/שאלות עלו לכםן?