שרון, מה זה מגדר?
כשאני מתייחסת לנושא המגדר אני בוחנת 3 אספקטים : מהו מגדר כיום,מהי זהות מגדרית מהו ביטוי מגדרי ומה הקשר ביניהם.
מגדר הוא מונח המתייחס לסדר חברתי ולאבחנה חברתית ותרבותית בין גברים לבין נשים, עליהם מורכב סט של ציפיות חברתיות שמופנה למי שמשויך לכל אחד מהמגדרים. מגדר הוא לא מין ביולוגי-מונח המתייחס לשורה של מאפיינים אנטומיים ופיזיולוגיים.
זהות המגדר של אדם (או זהות מגדרית) הוא בראש ובראשונה הבנת האופן בו אדם מזדהה חברתית ולחוויית החיים האישית שלו (כלומר הגדרה עצמית) לצד האופן בו החברה מתייחסת לאותו אדם. זהות מגדרית היא חוויה עמוקה, פנימית ואינדיבידואלית ולכן יש לאפשר לכל אדם להזדהות ולחיות בביטחון במגדר שלו, כפי שהוא או היא תופסים.ות אותה מבחינה אישית.
ביטוי מגדרי מתייחס להופעה של האדם בחברה, ולאופן בו הנראות וההתנהגות שלו משויכים למגדר מסוים. מדובר על התייחסות לסממנים חיצוניים כמו לבוש, אורך שיער, איפור וכדומה, לצד האופן בו מפורשות התנהגויות מסוימות, והקישור הישיר שעושים ביניהן לבין התפקיד החברתי שמייחדים להן במענה לשאלה אם הן "גבריות" או "נשיות". נושאים רבים ממוגדרים באופן הזה,כמו תחומי עניין ואף משיכה מינית.
נהוג לחלק את האוכלוסייה מגדרית לגברים ונשים. אבל, יש מי שלא משתייכים ומשתייכות להגדרות הללו באופן מלא. א.נשים אלו יגדירו עצמם בנקודות שונות על קשת רחבה של זהויות, ויזדהו פעמים רבות כא- בינאריים.
לטעמי ישנו קשר הדוק בין ההגדרות האלה והן משפיעות באופן ישיר על החיים של כל פרט באוכלוסייה, בעיקר במישור הציפיות החברתיות שמופנות אליו בצורה מודעת ולא מודעת. ההבחנה העיקרית בהקשר זה היא בין מין כהגדרה שהיא בעיקרה אובייקטיבית-מדעית, לבין מגדר כהגדרה שהיא בעיקרה סובייקטיבית- חברתית, וכפופה בראש ובראשונה להגדרה העצמית של הפרט.
חשוב לי לומר כי אין קשר ישיר בין זהותו המגדרית של הפרט לבין המשיכה המינית שלו או הפרקטיקה המינית. בעוד שהעדפה מבחינה משיכתית נוגעת לרצון לקיים יחסים עם האחר, זהות מגדרית הינה קודם כל עניין שבהגדרה העצמית, והיא חוצה את כל תחומי החיים, על כל המשתמע מכך.
ספרי לי על האקטיביזם שלך
תראי מעצם היותי טרנסית אני אקטיביסטית, אני מערערת את התפיסה ההטרו סיס פטריארכלית במרחב מעצם החלוקה לגבי מגדר. לכן לא מן הנמנע שלפעמים קורים לי אירועים אישים בהם אני בעול כורחי נאלצת להיות אקטיביסטית.
בנוסף לכך יש את פעילות ההתנדבות שלי כמלגאית מטעם ארגון "מעברים" לקשת הטרנסית. בתחילת השנה סופחתי לארגון הנקרא ״ארגמן״ שתפקידו לפעול למען הגנה על זכויות עובדות ועובדי המין בישראל; להיאבק במגמות, תהליכים וצעדים כלכליים וחברתיים המבקשים לפגוע בזכויותיהם של עובדות ועובדי המין ובתנאי עבודתם, לספק ייעוץ משפטי, סנגור, ייצוג הולם וסיוע לעובדות ולעובדי המין וקידום צדק חברתי עבורן.
באמצעות ההתנדבות הצלחתי לשלב בין העולם האקדמי לפרקטיקה, שכן במסגרת הלימודים רכשתי ידע אקדמי אותו יכולתי לתרגם לכדי עשייה פרקטית וכך בחודש האחרון עסקתי בליווי ותמיכה בנשים בנבכי הבירוקרטיה הישראלית.
כך למשל ליוויתי שורדת זנות , עובדת מין לשעבר, שהייתה ״חייבת-מוגבלת באמצעים״ (סטטוס בהוצאה לפועל) לפתוח חשבון בנק. הבנק התמהמה ונהג בעצלתיים במשך שבוע שלם בניגוד לחוק הבנקאות האוסרת לסרב לפתוח חשבון בנק ביתרת זכות. לאחר הצגת הוראה 422, החשבון עו"ש ביתרת זכות נפתח. במקרה אחר ליוויתי טרנסית בהליכי שיקום וביחד עימה הגשנו תלונה למבקר המדינה על הפרת התחייבות מנהלית מטעם המשרד לשירותים חברתיים בנתינת כספי סיוע של סל מענה גמיש לנשים שורדות זנות. לבסוף השורדת קיבלה 10,000 ש"ח, הסכום שהיא זכאית לו עפ״י החוק.
כיום אני מתחילה להתנדב בארגון ״טרנסיות ישראל״ ומקווה שאתרום מהידע שלי גם בו. בסופו של יום אני מנסה לא להתעצבן, לשמור על איזון וקור רוח, מנסה להבין את העובדות ומתחילה לבנות אסטרטגיה. מאסטרטגיה – לטקטיקה. מאפיית פשטידת תירס ועד הגעה למנכ"ל של משרד- הכל תלוי בתכנון, בקור רוח ובאדפטציה.
מה מחזק אותך?
השינוי להתאמה מגדרית עצמו, הבנה שכל יום עוד צעד קטן מצטמצם לעבר השינוי ופשוט שאת חייה בחופש.
מה משמח אותך?
אני אוהבת לטייל בעולם אך בגלל הקורונה זה נמנע ממני אבל משתדלת למצוא תחביבים אחרים, התחלתי גינון, רואה בצמחייה המון יתרונות טיפוליים לנפש. כשם שהפרח או השתיל גדל כך גם האדם. אני אוהבת ספורט ופעילות גופנית ובכלל מאמינה באיזון.
במה הקהילה האתיופית והטרנסית צריכות להשתפר?
אני דווקא רוצה לענות על השאלה במה החברה הישראלית צריכה להשתפר כי הנתונים די ברורים.
יש מרחב מצומצם המאפשר לא.נשים טרנסים להגיב להתנהלות טרנספובית. כשטרנסית חשופה לאלימות במרחב הציבורי ההתגוננות שלה מפני אלימות משמשת תשתית למעצר ואישומיםֿ. המצב זהה כאשר יוצא אתיופיה מתגונן מפני אלימות. בסוף הוא מוצא עצמו האשם.
הקשת הטרנסית כמו זהות שחורה נעים על צירים משותפים. חוויית החיים הטרנסית וזו של בחור אתיופי בדרך כלל נמצאות על הצטלבויות של צירי הדרה נוספים: מעמד אזרחי, נכות, מצב כלכלי ועוד. כך נוצר מצב של חשיפה מוגברת לסיכון, של מפגש עם המשטרה ועם סוכנים אחרים של המערכת הפלילית. נקודות החיכוך עם מערכות אכיפת החוק מתורגמות להטרדות והתנכלויות של גורמי שיטור, פיקוח ואזרחים באמצעות מתן קנסות, עיכובים, חיפושים ומעצרים.
חשודים ועצורים על הקשת הטרנסית סופגים יחס פוגעני ופולשני. דוגמא בולטת לכך הוא נוהג החיפוש "חצי- חצי" לפיו שוטר או סוהר גבר מחפש על חלקי הגוף "הזכריים" של החשוד.ה או העצור.ה וסוהרת או שוטרת אישה, מחפשת על חלקי הגוף "הנקביים" של החשוד.ה. מעדויות שנאספו נוהל זה נחווה על ידי רבים כהשפלה חמורה העולה עד כדי הטרדה מינית – ומה בין הטרדה מינית לבין הטרדה גזענית בחסות פרופיילינג בשל צבע עור ותו לא?
כיום הקהילה הטרנסית מוצגת כקהילה מוחלשת בחברה וסובלת מסיקור שלילי כמו גם הקהילה האתיופית.כך "יוצא" שא.נשים על הקשת הטרנסית כמו גם א.נשים ממוצא אתיופי מוצאים את עצמם בחיכוך עם גורמי שיטור, פיקוח ומערכת האכיפה הפלילית, לעיתים קרובות בהרבה ממי שאיננו כזה ולצד זאת "זוכים" לסיקור חם.
לצד זאת אני רוצה לומר לחברי מהקהילות השונות אלו שאתם.ן יכולים ויכולות להיות פורצי דרך, לייצר לכם.ן מסלול ייחודי וללכת בו. זה לא אומר שאתם צריכים להיות ה – TOKEN 24/7 , אתם.ן גם אנשים פרטיים וכך יש להתייחס אליכם.ן כאנשים פרטיים. אל תתנו מקום לייחוס חיצוני, תזכרו שאתן פי מאה יותר טובות ממי שמולכן וזה לא משנה אם זה בספסל הלימודים, או במקום העבודה. התחלתם.ן ככל הנראה בנקודה לא שווה והנה אתם נמצאים באותה הנקודה בהווה – מזה זה אומר עליכם.ן? שאתן תותחים ותותחיות.
מה היית רוצה לומר לנוער חבשי בארץ שיקרא את הראיון הזה?
שאלה טובה, בכנות הייתי אומרת להם להגר 🙂 ועכשיו ברצינות שתמיד יהיו שלמים ושלמות עם עצמם.ן, כנים וכנות עם עצמם, ושלא יוותרו ותוותרנה לעצמן.